Placering af isolering og dampsspærre

Placering af isolering og dampsspærre

Hos ISOBYG bliver vi ofte spurgt, om man må placere en indvendig installationsvæg til fx. at føre el-installationer. Hos ISOBYG anbefaler vi generelt ikke den løsning. Det skyldes at ved normal god byggeskik ønsker man det meste af isoleringen på den udvendige side af dampspæren. Og da betonen fungerer som en dampspære, er det generelt ikke en god ide at tilføje ekstra isolering på indvendig side.

Det skyldes at betonen så bliver koldere, og dermed øger man risikoen for kondens på betonvæggen, som over tid vil medfører fugtophobning i konstruktionen og give grobund for mug og skimmel. Generelt kan man sige at ønsker man en installationsvæg og ønsker, så anbefaler ISOBYG en 40 cm. blok at montere denne på. Det skyldes at man her får et 205 mm. udvendig isolering og 100 indvendig, og dermed bliver dampspæren (som er betonen) placeret 1/3 inde i isoleringen. Placering på en 35 cm. blok anbefales aldrig.

Flere kunder har spurgt om en løsning ikke kunne være blot at placere en ekstra dampspærre bagved instalationsvæggen. Heller ikke dette kan anbefales, da man derved får en konstruktion med dobbelt dampspærre, hvilket potentielt kan give andledning til store fugtophopninger mellem de to konstruktioner.

Generelt kan man sige, at når man benytter den normale ISOBYG blok med 55 mm eps på indvendig side, så behøer man ikke bekymre sig om dampspærre og kondens på betonvæggen, da dette aldrig vil ske. Ønsker man en installationsvæg, så vil det være en god ide at nærlæse nedenstående rapport, og se hvor store temperatur forskelle en installationsvæg kan medføre på betonen. Er du i tvivl så kontakt os gerne for råd og vedledning.

Hos ISOBYG gennemført en række simuleringen for vise temperaturen i væggene over året. Og der er disse simuleringer der danner grundlag for ovenstående konklussioner. Resultatet kan ses i rapporten HER

Hent Rapport om placering af dampspærre ved betonvægge