ISOBYG Reform er en ny måde at lave lavenergi-vægge. Systemet sælges også af vores australske søstervirksomhed, som har lavet en glimrende video af Reform-systemet.
I stedet for den normale indvendige 55 mm EPS, placeres en mere traditionel støbeforskallingsplade, som efter støbning fjernes og efterlade en rå betonoverflade. Ideen er at man efter af-forskalling har en færdig væg.
Systemet er i første omgang tiltænkt personer, som ønsker en rå indvendig betonvæg. Trenden med det rå og minimalistiske look tiltaler mange. Naturligvis kan man også vælge at spartle og male væggen bagefter på normal vis.
-
-
Den første række sættes direkte på gulvet. Det anbefales at have markeret med mursnor, hvor indvendig kant af pladen skal stå.
Derefter placeres først en række med den udvendige EPS blok, monteret med en enkelt plastbinder i bunden. Herefter skubbes reformpladerne ned over den første række plastbindere.
-
-
Efter man har monteret det første skifte reformplader, begynder man at isætte næste række dobbelt bindere. Binderne skubbes let ned, og herefter er man klar til at sætte den næste række af de udvendig EPS blokke og den indvendige reform plade på plads. Og så nemt blev næste skifte monteret.
-
-
Det anbefales, at man placere støtterne når første 2-3 skifte er sat, så man er sikker på at blokkene bliver stående hvor det er tiltænkt.
Man kan vælge at skrue et bræt fast i gulvet, inden man begynder at placere blokkene. Herved har man noget at styre efter, og man kan nemmere bygge 3-4 skifter inden man placere støtterne.
-
-
For hvert skifte placeres en dobbeltbinder, hvorefter armeringsjern kan placeres. Dernæst kan en ny udvendig EPS blok placeres sammen med en indvendig REFORM plade.
I mange tilfælde kan vandret og lodret jern undgås ved at benytte plastfibre, og herved spares megen tid på opførelsen af væggene.
-
-
Generelt bør pladerne placeres med forbandt. Minimum 20 cm. Brug aldrig plader/blokke som ikke minimum har 2 bindere.
-
-
ISOBYG Reform gør det muligt at få lange vindues spænd. Over vinduer placeres typisk 4 stk. armeringsjern i enten Y12 eller Y16. CC 200 mm placeres bøjler, og herved støbes nemt og billigt en bjælke der kan spænde 5 meter eller mere.
-
-
EL føres med fordel inden man støber. Ved etagebyggeri placeres en udsparingsklods i flamingo i bunden, så dåsen efterfølgende kan fødes med kabler.
-
-
Ved parcelhuse vil kablerne normalt “komme op ad gulvet” inde i betonvæggen. Kablerne føres med op og trækkes ud gennem støbepladen. Når der er støbt, kan elektrikeren efterfølgende korte ledningerne og montere indmad i dåsen.
-
-
Ønsker man at “føde” sine kontakter fra toppen af væggen, placeres en EPS blok i toppen. Efter støbning fjernes den, og kabler kan trækkes ned til dåsen. Dette er en fordel hvis man fx. har nedsænket loft og ønsker at føre alle sine installationer her.
-
-
Med REFORM systemet er man således fri for efterfølgende at fræse ud til EL. Alt kan trækkes inden man støber.
-
-
Vand kan føres ligesom EL inden man støber.
-
-
Det kræver derfor at man inden man går igang med byggeriet har markeret på tegning hvor de forskellige installationer skal placeres.
-
-
-
En anden stor fordel med REFORM systemet er afslutningen ved vindues lysninger. Her kan betonen støbes med ud til ca. midt for vindues rammen. Det gør det nemt at montere vinduer, ligesom finish i lysningen også kun kræve puds. Med det normale system skal man placere to lag gips i lysningen.
-
-
Når man har nået den ønskede højde, er man klar til at fylde beton i. Beton fyldes med en pumpe, og normalt fyldes ½ meter ad gangen. Man fylder rundt og rundt til man når den ønskede højde. Normal støbehøjde på en dag er 3 meter.
ISOBYG reform systemet har den fordel at det kan tåle meget let vibrering på formen efter betonen er i fyldt.
-
-
1-3 dage efter støbning fjernes reformpladerne. En normal (grat)spade køres over plastikhovederne som nemt springer af.
-
-
Herefter kan pladerne fjernes, og bruges igen. Det anbefales at rengøre pladerne efter brug, og en plade som behandles godt kan bruges 4-6 gange.
-
-
Når væggen er afforskallet kører man over med en stor spartel en gang til for at fjerne de sidste rester af plastikbinderne. Herefter står væggen som vist på billedet. Perfekt til en garage, kælder eller en indervæg hvor man ønsker det rå og minimalistiske look af en betonvæg.
Skal væggen spartles eller pudses anbefales det at slibe væggen med en betonsliber. Et normalt hus kan slibes på 4-5 timer og dermed er den efterfølgende spartling meget lettere.
-
-
-
-
-
-